„Pistacchio“ od Michaela Dessert Art

Pistáciový dezert

Recepnt na 8ks

1) Čokoládová škrupinka

Suroviny:

  • 400g karamelová čokoláda GOLD CB
  • 4g Mycro kakaové maslo
  • Forma použitá 275×175 mm, 3D vajíčko – MARTELLATO

Postup:

Karamelovú čokoládu vytemperujeme podľa krivky na obale čokolády .

(zohrejeme čokoládu na 45° a ochladíme na 35°a vtedy pridáme Mycro 1% z váhy čokolády, premiešame a vylejeme polykarbonátové formy na čokoládove vajcia)

2) Pistáciové praliné

  • 100g pistácií Meditarenno
  • 100g cukor
  • 1g soľ

Postup:

  1. Urobiť z cukru karamel naliať na pistácie a rozmixovať do jemného praliné, vo food procesori.
  2. Praliné naformovať do silikonovej formy pologule Ø 4 cm
  3. Dať zamraziť.

3) Pistaciové creméux

  • 95g smotany na šlahanie 35%
  • 25g žĺtka
  • 20g cukor
  • 0,5PL želatiny
  • 15g 100% pistáciovej pasty Meditareno

Postup:

  1. Do hrnca si dáme smotanu, kde ju mierne zohrejeme. Žĺtka s cukrom si dáme do misky a jemne stierkou rozmiešame v žĺtkach cukor. Časť mierne zohriatej smotany nalejeme do žĺtkovej zmesi, a vratíme naspäť do hrnca a uvaríme do 84°.
  2. Uvarenú smotanovo žĺtkovú zmes dáme do odmerky, pridáme napučenú želatinu vo vode, pridáme pistáciovú pastu, a postupne všetko premixujeme ponorným mixérom.
  3. Pistáciový creméux si naformujeme do foriem formy pologule Ø 4 cm a zamrazíme.

4) Pistácia mousse

  • 60g bielej čokolády Velvet CB 32%
  • 60g smotany na šľahanie 35% (1)
  • 10g kakaového masla
  • 120g smotany na šlahanie 35% (2)
  • 30g pistáciovej 100% pasty Meditareno
  • 1 PL želatiny 160-180 bloom
  • 1 g soľného kvetu

Postup:

  1. Do hrnca dáme smotanu (1) zohrejeme do bodu varu. Do odmerky si navážime čokoládu , kakaové maslo , pistáciovú pastu a soľný kvet.
  2. Želatínu si namočíme do studenej vody .Keď nám smotana zovrie pridáme napučenú želatínu , a vylejeme do odmerky. Všetko spolu premixujeme ponorným mixérom
  3. Smotanu (2) si jemne polovyšľaháme do jemným špičiek.
  4. Čokoládovo pistáciovú hmotu si schladíme na 35°a postupne zapracujeme do šľahačky na dvakrát.
  5. Časť hotový mousse dáme do foriem Muld 3d EGG , pridáme zamrazený vklad (praliné aj creméux) dolejeme zvyšným mousse po vrch formy.
  6. Zamrazíme min 8 h.

Finálny dekor pistácie

Neutrálna glazúra a čokoládová škrupinka z vytemperovanej čokolády.

Pistáciový dezert

Recepnt na 8ks

1) Čokoládová škrupinka

Suroviny:

  • 400g karamelová čokoláda GOLD CB
  • 4g Mycro kakaové maslo
  • Forma použitá 275×175 mm, 3D vajíčko – MARTELLATO

Postup:

Karamelovú čokoládu vytemperujeme podľa krivky na obale čokolády .

(zohrejeme čokoládu na 45° a ochladíme na 35°a vtedy pridáme Mycro 1% z váhy čokolády, premiešame a vylejeme polykarbonátové formy na čokoládove vajcia)

2) Pistáciové praliné

  • 100g pistácií Meditarenno
  • 100g cukor
  • 1g soľ

Postup:

  1. Urobiť z cukru karamel naliať na pistácie a rozmixovať do jemného praliné, vo food procesori.
  2. Praliné naformovať do silikonovej formy pologule Ø 4 cm
  3. Dať zamraziť.

3) Pistaciové creméux

  • 95g smotany na šlahanie 35%
  • 25g žĺtka
  • 20g cukor
  • 0,5PL želatiny
  • 15g 100% pistáciovej pasty Meditareno

Postup:

  1. Do hrnca si dáme smotanu, kde ju mierne zohrejeme. Žĺtka s cukrom si dáme do misky a jemne stierkou rozmiešame v žĺtkach cukor. Časť mierne zohriatej smotany nalejeme do žĺtkovej zmesi, a vratíme naspäť do hrnca a uvaríme do 84°.
  2. Uvarenú smotanovo žĺtkovú zmes dáme do odmerky, pridáme napučenú želatinu vo vode, pridáme pistáciovú pastu, a postupne všetko premixujeme ponorným mixérom.
  3. Pistáciový creméux si naformujeme do foriem formy pologule Ø 4 cm a zamrazíme.

4) Pistácia mousse

  • 60g bielej čokolády Velvet CB 32%
  • 60g smotany na šľahanie 35% (1)
  • 10g kakaového masla
  • 120g smotany na šlahanie 35% (2)
  • 30g pistáciovej 100% pasty Meditareno
  • 1 PL želatiny 160-180 bloom
  • 1 g soľného kvetu

Postup:

  1. Do hrnca dáme smotanu (1) zohrejeme do bodu varu. Do odmerky si navážime čokoládu , kakaové maslo , pistáciovú pastu a soľný kvet.
  2. Želatínu si namočíme do studenej vody .Keď nám smotana zovrie pridáme napučenú želatínu , a vylejeme do odmerky. Všetko spolu premixujeme ponorným mixérom
  3. Smotanu (2) si jemne polovyšľaháme do jemným špičiek.
  4. Čokoládovo pistáciovú hmotu si schladíme na 35°a postupne zapracujeme do šľahačky na dvakrát.
  5. Časť hotový mousse dáme do foriem Muld 3d EGG , pridáme zamrazený vklad (praliné aj creméux) dolejeme zvyšným mousse po vrch formy.
  6. Zamrazíme min 8 h.

Finálny dekor pistácie

Neutrálna glazúra a čokoládová škrupinka z vytemperovanej čokolády.