Pistáciový cheesecake

Cesto:

105g mandľová múka
35g kokosová múka 
30g maslo
1 vajíčko 
vanilka

Krém:

250g ricotta
550g cream cheese (Lučina, Goldessa, Philadelphia,..)
100g práškový cukor
4 vajíčka
2 žĺtky
2pl 100% pistáciovou pastou Bronte P.D.O. 

Zdobenie:

drobené pistácie

šľahačka

pistáciový cheesecake

Postup

Cesto:

Všetko zmiešame a necháme aspoň 30 minút odpočinúť v chladničke. Spodok tortovej formy si vyložíme papierom na pečenie. Cesto dáme do formy na dno a pečieme v rúre na 170° C asi 15 minút. Mal by byť “ružový”. Akonáhle vychladne, tak formu obalíme v dvoch vrstvách alobalom, aby sa pri pečení vo vodnom kúpeli nedostala do cesta voda.

Krém:

Všetky ingrediencie musia byť v izbovej teplote. Zmiešame ricottu, cream cheese, pistáciovú pastu a práškový cukor. Potom postupne pridávame vajcia (4ks) jedno po druhom a až naposledy žĺtky (2ks). DÔLEŽITÉ: Vajcia sa nesmú zašľahávať, ale vmiešavať napr. vareškou, inak by sa nám krém zrazil. Krém musí byť jemný bez hrudiek. Vymažeme boky formy tenkou vrstvou masla a na vychladnutý korpus nalejeme krém a necháme 5 minút odpočívať. Keď vylezú bublinky tak ich prepichnite, tie sú nechcené. Medzitým si dáme variť 1,5-2 litre vody. Formu preložíme na plech, dáme do rúry a prilejeme vriacu vodu.
Cheesecake pečieme v predhriatej rúre 30-40 minút na 160 ° C, stred by sa mal hýbať ako želé, ale nemalo by byť tekuté.
Nesmie sa piecť na teplovzduch (má symbol vrtule) a rúru otvárame najskôr po 30 minútach, skôr nie. Potom prípadne po 5 minútach kontrolujeme dovtedy než sa torta chveje ako rôsol.
Až je torta upečená, tak ju necháme v rúre ďalších 30 minút odpočinúť s otvorenými dvierkami na 5 cm. Potom necháme na linke vychladnúť do izbovej teploty, a až potom preložíme do chladničky na minimálne 8 hodín.

Zdobenie:

Zdobíme drobenými pistáciami a šľahačkou.